Be sure to participate a great week of baseball!!!

Because "personal attention" a limited number of participants - register! >>>>>

Volg ons op Facebook

playball fb

Het seizoen van de ‘real deal’ is aangebroken. In opperste concentratie en volledige focus stap je het veld op, gedurende de hele wedstrijd niks in je hoofd, enkel honkbal. Of toch niet helemaal? Sluipen er soms afleidende gedachte door je hoofd, is je focus soms ver te zoeken? Dan biedt deze blog uitkomst! Honkbal vraagt een grote dosis concentratievermogen. Wil jij je concentratievermogen een beetje opvoeren? Dat kan door middel van mentale training.

Nick vertelde in zijn column over de kracht van een mentale ‘in-season’ routine. Het doel van deze column is dat jij dé passende sleutelwoorden op speurt, afleiders identificeert en daardoor optimale focus kan vinden.

Focus en concentratie, wat houdt dat precies in?
Voordat we verder gaan is het goed om dit helder voor ogen te hebben. Concentratievermogen betekent dat je de aandacht hebt bij jou taak. Ben je pitcher dan is dit bijvoorbeeld de bal/slagman.

door Yara Rietdijk

Als je bent afgeleid dan zit die aandacht bij zaken die niets met jouw taak te maken hebben; de kleur sokken van je tegenstander bijvoorbeeld.  Aandacht betekent dat het je lukt om relevante informatie - de bal - te zien, en irrelevante informatie - die lelijke sokken -  te negeren.  Voor concentratie heb je een slim informatiefilter nodig, die precies weet wat jouw taak inhoud. Alleen dan kan jij je aandacht richten op jouw taak.  Het is jouw taak om alleen belangrijke informatie door te laten. Ben je met aandacht bij jou taak, dan ketst jouw filter irrelevante informatie - die lelijke sokken weer - af. Zie onderstaand schema.

Tijdens een wedstrijd wordt er een constante stroom aan informatie op je af gevuurd. In een snelle sport als honkbal is een goed werkend informatiefilter extreem belangrijk. Het uitfilteren van informatie kost veel energie! In die yara sleutelwoorden mei16informatiestroom zit veel nuttige informatie, maar des te meer irrelevante informatie.

Irrelevante informatie die door het filter gaat, de ‘indringers’, zorgen ervoor dat jij afgeleid raakt. Zoals die lelijke sokken, maar ook je eigen gedachte kunnen sterke afleiders zijn (als ik deze bal mis dan…. stel als ik een fout maak en we verliezen… die bal die ik miste...  ). Voordat je het weet gaat het merendeel van je energie naar het nadenken, doemdenken, voorspellen of bekritiseren van het spel. Wat was jouw taak ook al weer? Of ben je die ondertussen uit het oog verloren? Een mentale routine kan hierbij uitkomst bieden!  In de routine neem je alleen sleutelwoorden op die te maken hebben met jouw taak.  Eigenlijk stroomlijn je de gedachtestroom. Zonder allerlei rond stormende gedachten is focussen op je taak een stuk makkelijker. Daarbij scheelt het je een hoop energie, die je concentratievermogen direct ten goede komt.

Wil je die gedachtestroom of -storm beter begrijpen? 
Lees dan de blog van Rafael nog eens over gedachtecontrole. Als je afgelopen winter met zijn oefeningen aan de slag bent gegaan, kan je je je eigen gedachten beter herkennen en ordenen. Vanaf daar is de stap naar een goed gestroomlijnde routine een stuk makkelijker.

Stap één: in het creëren van een goed werkende routine begint bij het kennen van de taak. Het kennen van jouw taak is erg belangrijk. Wat is belangrijk voor jou taak? En wat kan Jij doen om jouw taak optimaal uit te voeren. Als je deze informatie goed voor ogen hebt, dan weet je aandacht waar die zich op moet richten. Bovenal is het essentiële informatie voor een goed werkend informatiefilter. Door ervaring en training wordt je informatiefilter steeds sterker en sneller.

Stap twee: is slimmer maken van je informatiefilter. Namelijk door opzoek te gaan naar ‘informatie-indringers’. Je stoort je aan je teamgenoot, voelt je geïntimideerd door de tegenstander of bent boos op jezelf door b.v. een field fout. Herkenbaar? Dan heb je te maken met informatie indringers! Zij zorgen voor afleiding. Maar als je weet wat die afleiders zijn, dan kan je daarmee je filter slimmer maken. Door een sleutelwoord te gebruiken - bijvoorbeeld ‘bal’, lukt het vaak om je aandacht weer te richten op jouw taak in het spel, in plaats van deze te laten afdwalen naar andere zaken.

Nu je een slim informatiefilter hebt en een kraakheldere taak, is het tijd om deze twee op elkaar af te stemmen. Dit gaat door middel van het kiezen van jouw sleutelwoorden. De oefeningen van Nick helpen je hierbij.

Stap drie: is je routine gaan gebruiken! Het geheim van een succesvolle routine? Simpelheid. Hoe makkelijker je de sleutelwoorden kan onthouden zijn, hoe meer kans je hebt dat je je nieuwe gedrag met gemak uitvoert, hoe vaker je het doet, hoe sneller het een routine wordt. Neem maximaal 3 á 4 sleutelwoorden mee naar het veld! Wil je weten hoe je hersenen een routine vormen, kijk dan nog eens bij de blog over visualiseren als mentale routine. Hierin wordt uitgelegd wat er in je hersenen gebeurt.

Oefening 1: De taak, jouw taak! 

a) Pak een wit vel papier. Schrijf in het midden jouw positie van het veld op.
b) Doe je ogen dicht, en zie jezelf jouw taak optimaal uitvoeren. 
    Schrijf of teken alle stappen op die je voor jou taak moet doorlopen.
c) Maak een top drie die het meest essentieel zijn voor jou taak.
d) Welke woorden komen bij je op als je deze stappen ziet?

Oefening 2: Jouw informatiefilter

a) Pak nog een wit vel. Doe nogmaals je ogen dicht - haal je laatste wedstrijd of oefening voor de geest.
    Welke informatie komt er allemaal op je af? Welke dingen zag je? Hoorde je? Voelde je? Dacht je?
b) Pak een rode en een groene pen. Omcirkel met groen essentiële informatie voor je taak. Omcirkel met rood onbelangrijke informatie, die niet nuttig is voor het goed uitvoeren van jouw taak.

Oefening 3: Identificeer de “Informatie-indringers“

a) Kijk nogmaals naar alle informatie die tijdens een wedstrijd op je af komt. Kan je uit deze lijst ‘informatie indringers’ aanwijzen? Dit is informatie die niet belangrijk is voor jou taak, maar toch door jou informatiefilter is binnengedrongen.
    Wat voor informatie was dit? Waarom denk je dat deze informatie toch door je filter heen dringt?
b) Waren dit externe indringers- de lelijke sokken van de tegenstander. Of juist interne indringers - gedachten ‘als ik deze mis dan…. stel dat we verliezen dan….’
c) Lukt het je informatie-indringen te herkennen? Mooi! Dan kan je ze namelijk aanpakken! Bedenk welk sleutelwoord je kan helpen om je aandacht terug te brengen naar jou taak.

Stap 4: Jou routine

a) Pak je top-drie aan stappen erbij. Leg deze naast je vel van oefening twee. Welke groen omcirkeld ‘relevant informatie’ past het best bij de top drie uit stap 1? 
b) Dit lijstje is de basis voor jou sleutelwoorden. Kies bij stap 1 het best passende woord. Het liefst een kort en krachtig woord “BAL!” “HIT” “STAND” zijn hier voorbeelden van.
    Doe dit ook voor de andere twee stappen van jouw top drie. Het gaat hier om korte snelle woorden, waardoor je precies weet waar je je aandacht op moet richten.

  

yara rietdijkYara Rietdijk
M.Sc. of Sport Sciences - Sport & Exercise Psychology

Yara Rietdijk is docent sportpsychologie bij de hogeschool Arnhem Nijmegen, en verzorgt de cursus Sportpsychologie en Mentale Begeleiding bij SENECA.

PS  een mooie taak voor de ouders, coaches en/of trainers om de te jeugdige spelers hierbij te helpen