Be sure to participate a great week of baseball!!!

Because "personal attention" a limited number of participants - register! >>>>>

Volg ons op Facebook

playball fb

Start

Om een Academy als “Playball” op te zetten, is een baseball achtergrond natuurlijk van belang. Voortgekomen uit het Amsterdamse OVVO ben ik naar het toenmalige Haarlem Nicols gegaan en de laatste jaren gespeeld bij Kinheim. Bij Kinheim ook als Coach de cariere beindigd met een mooi resultaat, nl. het voor Kinheim in 1978 eerste Hoofdklasse Landskampioenschap. En toen een aantal jaren werk en gezin.

Maar het bloed kruipt….
. 
Om een organisatie op basis van “Amerikaanse” kwaliteit in Nederland op te zetten was een grote uitdaging. D.m.v. een vriend, Chicho Jesurun, destijds Scout Montreal Expos, kwam ik in contact met de MLB organisatie Expos. Daar is het idee “Playball” Europe geboren en werd in 1995 werkelijkheid.

Wij zijn de eerste 5 jaar begonnen, waaranders dan op het Pirates complex van ‘Ome Loek’ Loevendi. Om onafhankelijk te blijven zijn wij na 5 jaar Pirates, te gast geweest bij Almere ’90 (4 jaar). Toen Pirates Amsterdam hun nieuwe sportpark opende zijn wij weer naar de Hoofdstad verhuisd waar wij inmiddels alweer, met veel plezier, 11 jaar te gast zijn.

,,In plaats van naar Florida te vliegen is het nu mogelijk de bus of trein te nemen om een honkbalschool met professionele coaches te bezoeken''. ''Playball Europe'' de eerste professionele Baseball Academy in Europa. Zo werd er in de media vermeld.


Voor het “Amerikaanse” karakter zijn de eerste paar jaar Amerikaanse instructeurs naar Europa gekomen (o.a. Randy Kierce / scout Expos en later Marlins – lees straks meer over Randy) maar ik koos na een paar jaar toch voor puur Nederlandse begeleiding. Er is geprobeert om de “Playball” Academy in andere Europeese landen te organiseren, wat wel 2 x in Duitsland/Berlijn is gelukt, maar er waren punten van belang waar geen controle over was wat de totaal kwaliteit van de Academy niet ten goede kwam. Dus…Nederland werd de definitieve basis van “Playball” Europe.

Dus ook…Nederlandse spelers en coaches die hun sporen hadden/hebben verdiend in de hoofdklasse en/of het Nederlands honkbalteam werden de basis van “Playball”. Spelers en coaches ook die een eigen verhaal hebben en kennis kunnen overbrengen. Instructors met ALO en/of didactische achtergrond. Daar is Markus Torenstra in de begin jaren verantwoordelijk voor geweest. Door hem werd ook de ‘loopscholing’ ingevoerd. Maar ook Raban Schalm, verantwoordelijk als Pitchers Head Coach en de Winter Academy, was vele jaren van grote waarde. Het zijn er te veel om op te noemen, vandaar dat u al onze Instructors van de laatste 20 jaar kunt vinden op Instructors Line Up pagina.

“Personal Attention”. Iedere deelnemer is voor ons belangrijk en krijgt aandacht. Wij willen iedereen hun droom laten waarmaken deel te kunnen nemen aan een professioneel en goed opgezette baseball-school met top-instructeurs'. 

Al 20 jaar hanteren wij de slogan
“Fun, Action and Dicipline”. Er kunnen ook maar een beperkt aantal deelnemers inschrijven waarvoor voldoende Instructors aanwezig zijn (1/3). Alleen dan kun je het 20 jaar volhouden.

Randy Kierce


Met Randy is een goede vriendschap ontstaan en hij zal zeker, volgend jaar?, als gast Instructor terug komen. Randy is de Scout geweest die Rick van den Hurk tijdens een summer camp heeft geadviseerd om te stoppen als Catcher en zich te gaan concentreren op Pitchen. Geen verkeerd advies. De laatste jaren speelde Rick als Pitcher in de MLB en tegenwoordig in de Japanse Prof League.

Casey Stengel


Wellicht voor de “Playball” Instructors een bekende tekst maar ik wil het volgende stukje graag delen:casey stengel

CASEY STENGEL, (30 juli 1890 - 29 september 1975) was een van de meest spraakmakende coaches/manager in MLB. Confrontaties met spelers, rivaliserende coaches en zeker de ‘Blue’ ging hij niet uit de weg. Sterker nog, hij zocht ze op. Zijn doel…iedereen was scherp en bij de les, zelfs het publiek. Zijn overstap van de NY Yankees naar de (destijds) pas opgerichte NY Mets, hebben de inwoners van New York hem nooit kwalijk genomen.
Het respect bleef, voornamelijk door zijn doorzetting vermogen en het respect voor spelers en fans.
Zijn historische woorden na het behalen van de World Series met de Mets op National TV waren:
AMAZING, AMAZING, AMAZING. METS.
Als ik nu terug kijk op 20 jaar “Playball” Baseball Academy en allen die hebben bijgedragen aan dit succes, dan komen deze laatste woorden van Mr. Stengel weer even naar boven;

AMAZING, AMAZING, AMAZING “PLAYBALL” MEMBERS THANK YOU ALL.

Karel Crouwel