Be sure to participate a great week of baseball!!!

Because "personal attention" a limited number of participants - register! >>>>>

Volg ons op Facebook

playball fb

Lekker onderuit op een stoeltje zitten, misschien in het gras. Genieten van een lentezonnetje en misschien wel een blauwe hemel. Natuurlijk met een hapje en een drankje. Maar ondertussen ook de verrichtingen volgen van de wedstrijd op het veld volgen waar je aanwezig bent. Het zijn wellicht de standaard-omstandigheden zoals we die kennen van de wedstrijden in Arizona en Florida tijdens de Spring Training, de voorbereidingen van de Major League-teams op het nieuwe seizoen. Maar ook in eigen land kun je genieten van de vroege verrichtingen van je favoriete honkbal- en/of softbalteam. Misschien met een wat lager temperatuurtje, maar de situatie blijft natuurlijk hetzelfde. De eerste buiten-wedstrijden vormen de aankondiging van een nieuw seizoen.

In de hoogste Nederlandse afdelingen beginnen de competities op donderdag 13 april (honkbal) en zatrdag 15 april (softball). Tot die tijd moeten we ons bezighouden met de oefenwedstrijden. In het verleden werden die weleens gespeeld met temperaturen van net boven het vriespunt, niet echt aangenaam. Maar desondanks heeft iedereen een goed gevoel. De winter is achter ons! We kunnen weer naar buiten! We kunnen weer spelen! We kunnen weer naar de velden! Honkbal en softbal, here we come!

Zoals bekend mag zijn is Opening Day de benaming van niet alleen het begin van een nieuw seizoen, maar vooral de benaming van de eerste thuiswedstrijd in een nieuwe competitie. Je hebt ook Opening Night, Opening Week, Opening Weekend. Om toch echt maar aan te geven dat het allemaal weer gaat beginnen. We zijn er weer klaar voor. Laat die honkslagen en punten maar komen. Ja, zelfs die veldfoutjes horen er bij, net zoals de confrontatie met een scheidsrechter als die het in de ogen van een speler of coach het 'weer' niet goed heeft gezien. Overigens hebben scheidsrechters natuurlijk altijd gelijk. Het Nederlandse scheidsrechterscorps is niet alleen bijzonder ervaren, maar heeft ook een bijzonder goede reputatie. Natuurlijk, elke 'plate umpire' mist weleens een bal, maar een speler of speelster maakt ook weleens een fout. Toch? Ook in de Major League hebben de umpires het vrijwel altijd goed. Ook na een 'challenge', waarbij de video-beelden van een situatie worden bekeken, blijft een beslissing vaak overeind. Is dat niet zo, dan gaat het om fracties van millimeters, zaken die je met het blote hoofd vanwege de snelheid gewoon niet kunt constateren. Umpires moeten 'split-second' beslissingen nemen. En die zijn 99,99 procent gewoon goed. Ik heb altijd veel respect voor de umpires in onze sporten gehad en zal dat blijven hebben.

Terug naar Opening Day

De Major League Spring Training is inmiddels onderweg, de eerste oefenwedstrijden zijn gespeeld. In maart zijn alle ogen gericht op de World Baseball Classic, het prestigieuze mondiale evenement, dat ook de status heeft van Wereldkampioenschap. Het evenement, waarop het Nederlands Koninkrijksteam het vier jaar geleden onder leiding van manager Hensley Meulens uitstekend deed en de halve finale bereikte. Ook nu bestaat zijn selectie vrijwel geheel uit profspelers, waaronder Major Leaguers Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Jurickson Profar, Andrelton Simmons en Jonathan Schoop. Oranje beschikt over een ijzersterke verdediging, heeft een prima slagploeg en een werpersstaf, die voornamelijk bestaat uit spelers uit de hoofdklasse.
Wanneer dit evenement van start gaat is het weer allemaal 'voor het eggie'. Opening Day komt dan wel heel dichtbij.

In de Major League is Opening Day een hele happening. Alle spelers worden één voor één voorgesteld, er is soms een speciale openingsceremonie en natuurlijk een ceremoniële eerste bal door vaak een bekende persoonlijkheid. In de hoogste afdelingen in ons land doen we het vaak wat rustiger aan, hoewel Opening Day ook hier steeds vaker groter wordt gevierd. Nogmaals, het is het begin van een nieuw seizoen, het begin van een nieuw jaar vol honkbal- en softbalactiviteiten, dus dan mag er best wel wat extra's worden gedaan. Zo is Opening Day in Amsterdam en Bussum al sinds het begin van de jaren tachtig een bijzonder moment. Ook bij de eerste thuiswedstrijden van Amsterdam Pirates en HCAW stellen de announcers van dienst de spelers en coaches voor en is er een ceremoniële eerste bal. Hiermee onderstrepen deze verenigingen ook hun speciale banden met hun achterban, hun publiek.
DSS, Hoofddorp Pioniers, Twins en UVV doen de laatste jaren ook iets extra's rondom hun eerste thuisduel. Andere teams doen er helemaal niets aan en beginnen gewoon aan de wedstrijd. Op softbalgebied organiseren Olympia Haarlem, Sparks Haarlem, Terrasvogels en Twins vaak activiteiten rondom hun eerste wedstrijd, zoals het gooien van een eerste bal.

Haarlemse Kinheim

Als Opening Day achter de rug is kan iedereen zich weer concentreren op de immer terugkerende opdracht: genoeg punten verzamelen om je plek in de afdeling veilig te stellen voor het volgende seizoen. Helaas kan het gebeuren dat je als team genoeg punten hebt en zelfs (opnieuw) de play-offs bereikt, maar er een jaar later toch niet bij bent. Dat overkwam het Haarlemse Kinheim, dat zich vorig seizoen voor het elfde jaar op rij plaatste voor de play-offs. Helaas werd de ploeg geconfronteerd met een leegloop van spelers, waardoor de volgende stap terugtrekken uit de hoogste afdeling was. Kinheim komt in 2017 uit in de overgangsklasse, de tweede hoogste afdeling. De laatste keer dat Kinheim in een dergelijke klasse speelde was in 1988. Tien jaar eerder werd Kinheim voor het eerst landskampioen. Onder leiding van hoofdcoach Karel Crouwel eindigde WERA Kinheim in 1978 op de eerste plek en kon de eerste kampioensvlag in top.

kinheim landskampioen 1978
In 1994 leidde het coachingtrio Frank Bos, Gerlach Halderman en Haitze de Vries Kinheim naar het tweede kampioenstitel. Hierna volgen nog eens drie titels in 2006, 2007 en 2012. Daarnaast wint Kinheim viermaal een Europese beker. In 2015 staat Kinheim ook nog in de Holland Series. Dit jaar dus een hoofdklasse-competitie zonder deze roemruchte en historische vereniging. Ook bij de hechte vereniging die Kinheim is kijkt men echter alweer vooruit. Binnen drie jaar wil de ploeg weer terug zijn op het hoogste niveau, de plek waar het thuishoort. Eén en ander zal betekenen dat de top-vier dit jaar voor het eerst sinds jaren een andere samenstelling zal hebben. Titelverdediger Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers lijken ook dit keer de meest serieuze kandidaten voor een plek in de top. Van wie gaan ze gezelschap krijgen? HCAW? DSS? Pickles UVV? De Glaskoning Twins?
Over een paar maanden weten we het. Maar eerst Opening Day en een nieuw seizoen.

In de Golden League softbal zullen regerend landskampioen en het met veel internationals gevulde Oolders Omaco Sparks Haarlem, Terrasvogels en FysioExpert Olympia Haarlem weer de favorieten zijn. Net als in de voorgaande paar seizoenen zal er weer genoeg spanning zijn rondom de vierde plek. DSS en Tex Town Tigers behoorden tot de top-vier. Of gaat het in de hoogste afdeling debuterende Roef! hoge ogen gooien. Waar de ploeg uit het Brabantse Moergestel ook zal eindigen, het wordt sowieso een bijzonder jaar. Op hun gezellige en intieme complex kan Roef! een nieuwe traditie opbouwen: Opening Day in de Golden League!

Opening Day is en blijft een traditie. Niet alleen in de Major League, maar ook steeds meer in ons land. Tradities moeten we koesteren.
Tradities horen er nou eenmaal gewoon bij. We zijn met allen weer toe aan een nieuw seizoen. Laat het maar beginnen, Let's Playball!

Of laten we met de woorden van de legendarische honkbalscheidsrechter Evert van Tuyl afsluiten:

,,Werper klaar? Slagman klaar? Spelen maar!''